architectuurcentrum

architectuurcentrum

Dit drijvend architectuurcentrum en archeologiecentrum in Almere heb ik ontworpen met collega-architecten Vincent Schreurs en Peter Masselink, voor een prijsvraag uitgeschreven door architectuurcentrum Casla. De gebouwen drijven op pontons in het Weerwater. De titel van het project, 2ina3, is een verwijzing naar de twee A3 formaat kisten waar wij de maquettes in opgeborgen hebben.  

De opdrachtgevers vroegen twee verschillende gebouwen, met eenzelfde programma van eisen. Wij maakten twee keer hetzelfde gebouw en zetten het ene gebouw rechtop en het andere gebouw op z’n kant. De vorm van de twee gebouwen is identiek, maar door het gebouw te draaien functioneren ze beiden anders. Vloeren worden wanden, wanden worden vloer, de lichtinval verandert en daardoor ook de beleving van de ruimte: een wereld van verschil.

Almere is een voorbeeld van snelle maatschappelijke veranderingen. In de jaren zestig is het gesticht en in hoog tempo is het uitgegroeid tot een van de grootste steden van Nederland. In die snel veranderende wereld zijn mensen op zoek naar vaste waarden: cultuur en geschiedenis, architectuur en archeologie. Met dit ontwerp laten we zien dat verandering goed kan samengaan met het behoud van waarde, en dat ze elkaar zelfs kunnen versterken.

ander werk op het water: badkamer woonschip ebenhaezer, wieg van drijfhout

soort werk
jaar
locatie
status
materiaal