kapelletje dordrecht

kapel.inkeer.hout
kapel.inkeer.baksteen
kapel.inkeer.staal
kapel.dordrecht.tekening
kapel.dordrecht.werktekening
31 december 2007

Drie torentjes in een kloostertuin, gelijk van afmeting, maar verschillend van materiaal en verschillend in beleving. Verschillend door de vorm van het inwendige, de tactiele waarde van het materiaal, de akoestiek en de vorm en positie van de lichtopeningen.

Deze torentjes heb ik bij M3H architecten samen met Marc Reniers ontworpen voor de prijsvraag ‘bouwen voor de geest – een tempeltje voor de stad’. De uitgangspunten uit de prijsvraag zijn vertaald naar compacte, echt openbare, individueel te ervaren, stilteruimtes. In plaats van één ruimte te ontwerpen die plaats biedt aan drie personen zijn drie ruimtes (torentjes) ontworpen voor één persoon. De inzending was goed voor een tweede prijs.

De kloostertuin vormt als een oase van rust in de Dordtse binnenstad het voorportaal voor de drie torentjes. De hortus conclusus vormt een natuurlijke overgang van de drukte van de stad naar de serene sfeer binnen de ‘tempeltjes’. De robuuste maar zorgvuldige materialisering zorgt samen met het ‘open’ en overzichtelijke ontwerp voor een sociaal veilige situatie, zonder dat de torentjes perse afsluitbaar hoeven te zijn.

Drie keer een individuele belevingen van stilte.

soort werk

architectuur

opdrachtgever

stichting de stad

jaar

2007

locatie

dordrecht

status

prijsvraag

materiaal

metaal, baksteen